სამშაბათი, მაისი 13, 2025
- Advertisement -
Google search engine
მთავარისიახლეები„მნიშვნელოვანია მიიღოთ პროფილაქტიკური ზომები“ - რძის ნიმუშებში აფლატოქსინი გამოვლინდა

„მნიშვნელოვანია მიიღოთ პროფილაქტიკური ზომები“ – რძის ნიმუშებში აფლატოქსინი გამოვლინდა

აფლატოქსინი არის ტოქსინი, რომელსაც გარკვეული სახის ობის სოკოები (Aspergillus flavus და Aspergillus parasiticus) წარმოქმნიან.

აფლატოქსინ B1-ით დაბინძურებული საკვები ხვდება ცხოველის ორგანიზმში, საიდანაც გადადის რძეში და გარდაიქმნება M1 აფლატოქსინად, რაც საფრთხეს უქმნის ადამიანის ჯანმრთელობას.

სურსათის ეროვნული სააგენტოს ზედამხედველობით აღებული ნიმუშები გაიგზავნა აკრედიტებულ ლაბორატორიაში. სამწუხაროდ ლაბორატორიული კვლევის შედეგად აფლატოქსინ M1-ის გადაჭარბებული ოდენობა დაფიქსირდა ხუთ ნიმუშში.
როგორ მოვახდინოთ აფლატოქსინით დაბინძურებული რძის მიღებით მიყენებული ზიანის პრევენცია.
„თუ რძე რომელსაც იღებდით, აფლატოქსინით დაბინძურებული აღმოჩნდა, მნიშვნელოვანია მიიღოთ პროფილაქტიკური ზომები:
1. შეწყვიტეთ დაბინძურებული საკვების მიღება
დაუყოვნებლივ შეწყვიტეთ იმ რძის და ნებისმიერი სხვა საეჭვო საკვების მიღება, რომელიც შეიძლება დაბინძურებული იყოს.
2. ორგანიზმიდან ტოქსინების გამოდევნა
მიიღეთ საკმარისი რაოდენობით წყალი, და ან ლიმონიანი წყალი ორგანიზმიდან ტოქსინების გამოდევნისთვის.
მიიღეთ ბოჭკოს შემცველი საკვები რაც ნაწლავების პერისტალტიკას აძლიერებს და გასუფთავებას უწყობს ხელს.
მიიღეთ მწვანე ჩაი და კურკუმა ძლიერი ანტიოქსიდანტები რომლებიც ტოქსინების გამოდევნას უწყობენ ხელს. ასევე ანტიოქსიდანტები – C და E ვიტამინები, სელენი და ბეტა-კაროტინი ხელს უწყობს უჯრედების დაცვას.
3. ნაწლავების და ღვიძლის მხარდაჭერა
პრობიოტიკები და კურკუმინი.
4.აქტივირებული ნახშირი ეხმარება AFM1-ის მოცილებაში მათი შებოჭვის უნარის გამო.
5.აფლატოქსინების M1 შემცირება შავი ძირას ნივრის და ბროკოლის მეშვეობით
მცენარეული ექსტრაქტები არის ახალი მიდგომა, რომელიც გამოიყენება რძიდან AFM1-ის შესამცირებლად ანტიოქსიდანტების სიმრავლკს გამო. აფლატოქსინით დაბინძურების დეტოქსიკაციისთვის გამოიყენებოდა შავი ძირა, ნიორი, ბროკოლი და სტაფილო.
მცენარეული ექსტრაქტის ანტიოქსიდანტებმა აჩვენეს ანთების საწინააღმდეგო, ანტიკანცეროგენული და ანტიმიკრობული ეფექტები, რაც ხელს უწყობს იმუნიტეტის ამაღლებას. ერთ-ერთ კვლევაში გამოყენებულ იქნა კურკუმას კონცენტრატი, რათა მნიშვნელოვნად შეემცირებინა აფლატოქსინის დონე. გარდა ამისა, მას შეუძლია შეაფერხოს სპორების რაოდენობა და Aspergillus Flavus-ის მიერ აფლატოქსინების წარმოება.
დედებს, რომლებიც ღელავენ თავიანთ ბავშვებზე, შეუძლიათ ისარგებლონ ანტიოქსიდანტებით
დასკვნით, Aflatoxin M1-ის (AFM1) დაბინძურების გავრცელებული პრობლემა რძეში მოითხოვს სიღრმისეული გაგებას და სტრატეგიულ ზომებს საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად. AFM1-ის კარცინოგენული ბუნება, რომელიც არის Aflatoxin B1-ის მეტაბოლიტი, ხაზს უსვამს ისეთ რეგულაციების მნიშვნელობას, როგორიცაა ევროკავშირი, აშშ-ის FDA და FSSAI, რათა შემცირდეს დაკავშირებული ჯანმრთელობის რისკები.
დეტოქსიკაციის მეთოდები რძის გადამუშავების პროცესში, როგორიცაა თერმული დამუშავება, პრობიოტიკების გამოყენება, შთანთქმის მასალები, როგორიცაა ბენტონიტი და აქტივირებული ნახშირი, პერსპექტიული საშუალებებია, ხოლო ქიმიური მეთოდები, როგორიცაა ამიაკი და წყალბადის ზეჟანგი, გამოიწვევს რისკებს და შესაბამისად, უნდა იქნას ფრთხილად გამოყენებული.
ახალი დეტოქსიკაციის ტექნოლოგიები მცენარეული ექსტრაქტების გამოყენებით, როგორიცაა შავი ძირა, ნიორი და ბროკოლი, გვთავაზობს პერსპექტიულ მიმართულებებს მათი ანტიოქსიდანტური თვისებების გამო.
საბოლოო ჯამში, მნიშვნელოვანია ცოდნა და ყურადღება მომავალი კვლევებისთვის და ეფექტური სტრატეგიების განვითარებისთვის, რათა შემუშავდეს უსაფრთხო და ხარისხიანი რძის პროდუქტები. ძირითადი გამოწვევა მდგომარეობს ჰოლისტიკური მიდგომის მიღებაში, რომელიც აერთიანებს პრევენციას, აღმოჩენას და დეტოქსიკაციას ამ მნიშვნელოვანი საკვების უსაფრთხოების საკითხის გადაწყვეტისთვის.“
წერს ონკოლოგი , გენეტიკოსი თორნიკე ნონიაშვილი
  ენდოსკოპია - ყველაფერი, რაც უნდა იცოდეთ, რას წარმოადგენს და როგორ მუშაობს – საინფორმაციო ბუკლეტები
მსგავსი სიახლეები

[fetch_posts]

- Advertisement -spot_img

ბოლო სიახლეები