ვიტამინების ძირითადი წყაროები
გაზაფხული და ზაფხული არის საუკეთესო პერიოდები ვიტამინების და მიკროელემენტების ბუნებრივი გზით მიღებისთვის. ამ დროს ბუნება გთავაზობთ ბევრ ჯანმრთელ პროდუქტს, რომლებიც აუცილებელია ორგანიზმის სწორი ფუნქციონირებისთვის. თევზი, ბოსტნეული, თხილი და ახალი მწვანილი – ეს არის ძირითადი საკვები, რომელიც ასრულებს მნიშვნელოვან როლს თქვენს კვების რაციონში.
იმისთვის, რომ ორგანიზმმა მიიღოს საკმარისი ვიტამინები და მიკროელემენტები, აუცილებელია დაბალანსებული დიეტის დაცვა. საკვები პროდუქტები, რომლებიც მდიდარია A და D ვიტამინებით, აგრეთვე ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, აუცილებელია თქვენს ორგანიზმში სწორი ბალანსის შესაქმნელად. თევზი, როგორიცაა კალმახი, ქაშაყი, სკუმბრია და ვირთევზა, ამ ვიტამინებისა და მჟავების მთავარ წყაროა.
A და E ვიტამინები ასევე გვხვდება თხილში (ნუში, ნიგოზი, თხილი), კომბოსტოში და სხვადასხვა მწვანილში. მათში კარდინალურად მნიშვნელოვანია მათი ანტიოქსიდანტური თვისებები, რომლებიც ხელს უწყობენ თქვენი იმუნური სისტემის გაძლიერებას. მწვანილი, ასევე, შეიცავს დიდი რაოდენობით B ვიტამინებს, რომლებიც მნიშვნელოვანია თქვენი ენერგიის მომატებისა და ორგანიზმის საერთო მდგომარეობისთვის. ოხრახუში, კერძოდ, გამორჩეულია თავისი ფოლიუმის მჟავას (B9) მარაგით, რომელიც მნიშვნელოვანია ქალებისთვის, განსაკუთრებით ორსულობის დაგეგმვისას.
ქლოროფილი, რომელიც მწვანე ბოსტნეულში გვხვდება, ასევე წარმოადგენს ძლიერი ანტიოქსიდანტს და ეხმარება ცხიმების მეტაბოლიზმს, ამასთანავე აქვს აპეტიტის შემცირების თვისებები. ყოველდღიური C, K და PP ვიტამინების მიღებისათვის მხოლოდ 200 გრამი მწვანე ბოსტნეულით სრულდება, რაც ადვილია და სასარგებლოა.
ფრთხილად, ჰიპოვიტამინოზი შეიძლება წარმოიქმნას, როდესაც საკვები არ შეიცავს საჭირო ვიტამინებსა და მიკროელემენტებს. ამიტომ მნიშვნელოვანია, რომ მიირთვათ ჯანსაღი, ბუნებრივი პროდუქტები და არა მხოლოდ აფთიაქის დანამატები.